Kulinaria i jedzenie w literaturze i sztuce

Jedzenie stało się ważnym aspektem codziennego życia, na kartach wielu książek autorzy robią ukłon w stronę kulinariów. 9 marca w Oddziale dla Dzieci i Młodzieży odbyła się lekcja biblioteczna pod nazwą: „Kulinaria i jedzenie w literaturze i sztuce”.

Licznie zgromadzona publiczność – to uczniowie i nauczyciele z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, z Gimnazjum nr 3 oraz Gimnazjum nr 7. Pomysł na to spotkanie narodził się podczas ferii zimowych. W tym czasie dwie grupy naszych podopiecznych z „Ferii w bibliotece” uczestniczyły w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w murach tomaszowskiego gastronomika. Zajęcia prowadzili nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Pan Aleksander Kostanek i Pani Anna Kromoska-Pluta przy pomocy innych pedagogów i uczniów. Te spotkania stały się inspiracją do zorganizowania lekcji o jedzeniu w literaturze. W tym dniu została zaproszona młodzież do obejrzenia prezentacji multimedialnej poruszającej omawiany temat. Podziękowanie kierujemy w stronę naszego czytelnika Pana Roberta Sadowskiego, absolwenta Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, obecnie nauczyciela Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi za pomoc w przygotowaniu tego materiału.

Na wstępie została omówiona najnowsza wersja piramidy żywienia, która nosi nazwę: Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Następny punkt lekcji – to charakterystyka staropolskiej kuchni, np. zupy były tak cenione, że trafiły do literatury. Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” opisuje podanie Jackowi Soplicy czarnej polewki – zupy (rosołu) przygotowanej z dodatkiem gęsiej lub kaczej krwi, a dostawał ją ten kawaler, któremu odmówiono ręki panny. Również grzyby stanowią podstawę wielu dań typowo polskich, podawano je do różnych potraw – pieczeni, bigosu, dziczyzny, ryb, drobiu, zup. Uczniowie obejrzeli obraz Franciszka Kostrzewskiego „Grzybobranie” oraz fragment filmu o grzybobraniu ukazany w epopei narodowej. Zebrani poznali też ciekawą recepturę Jarosława Iwaszkiewicza pt. „Kura po literacku” oraz fragment książki kucharskiej napisanej wierszem przez Jana Brzechwę. W literaturze dziecięcej często odnajdujemy motyw pożywienia, najczęściej są to słodkości. Np. Astrid Lindgren w swoich utworach opisuje smakołyki, jak sernik czy naleśniki. Młodzież dowiedziała się, że arkas to rodzaj staropolskiego deseru, który był jedną z ulubionych potraw Jana III Sobieskiego. Nie zabrakło też omówienia potraw z kuchni regionalnej oraz wierszy ukazujących wybrane dania, np. wiersz Hanny Łochockiej pt. „Co można zrobić z ziemniaka”. Młodzież obejrzała krótki film ukazujący lepienie pierogów z kaszą gryczaną i twarożkiem. Ku przestrodze został pokazany obraz Hieronima Boscha, „Siedem grzechów głównych” ¬– fragment poświęcony grzechowi łakomstwa. Lekcję zakończył ciekawy „Przepis na cały rok” autorstwa matki Goethego oraz życzenia miłego smakowania i cieszenia się jedzeniem. Jak widać temat ten może być inspiracją dla wielu twórców. W podziękowaniu za przeprowadzenie lekcji bibliotecznej na temat kulinariów w literaturze otrzymaliśmy od ZSP nr 2 dyplom i soczyste jabłka.

Autor Miejska Biblioteka Publiczna