Produkty spożywcze, które mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka

531


To, co jesz, może mieć wpływ na wiele aspektów Twojego zdrowia, w tym na ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i nowotwory. Wykazano, że dieta ma duży wpływ na rozwój nowotworów. Wiele produktów spożywczych zawiera korzystne związki, które mogą pomóc w ograniczeniu rozwoju raka.

Brokuły zawierają sulforafan, związek który może mieć silne właściwości przeciwnowotworowe

Jedno z badań na probówkach wykazało, że sulforafan zmniejszył rozmiar i liczbę komórek raka piersi nawet o 75%. Podobnie, badania na zwierzętach wykazały, że podawanie sulforafanu myszom pomogło zabić komórki raka prostaty i zmniejszyło objętość guza o ponad 50%. Więcej informacji na temat zdrowia możesz przeczytać na www.ogloszenia24m.pl , Dodatkowo Niektóre badania wykazały, że większe spożycie warzyw krzyżowych, takich jak brokuły, może być powiązane z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.

Należy jednak pamiętać, że dostępne badania nie sprawdzały bezpośrednio, w jaki sposób brokuły mogą wpływać na raka u ludzi. Spożywanie większej ilości marchwi wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów

Na przykład w jednej z analiz wyników pięciu badań stwierdzono, że spożywanie marchwi może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka nawet o 26%. W innym badaniu stwierdzono, że większe spożycie marchwi wiąże się z mniejszym o 18% ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
W jednym z badań przeanalizowano dietę 1266 osób chorych i niepalących na raka płuc. Okazało się, że osoby palące, które nie jadły marchwi, były trzykrotnie bardziej narażone na zachorowanie na raka płuc w porównaniu z osobami, które jadły marchew częściej niż raz w tygodniu.
Spróbuj włączyć marchew do swojej diety jako zdrową przekąskę lub smaczny dodatek do dań kilka razy w tygodniu, aby zwiększyć jej spożycie i potencjalnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Jagody zawierają dużo antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających, które mogą być związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka
W jednym z badań na ludziach, 25 osobom z rakiem jelita grubego podawano przez siedem dni ekstrakt z borówki czarnej, który zmniejszył wzrost komórek nowotworowych o 7%. Warto zastosować także odpowiednią suplementacje diety www.ogloszenia24m.pl/zdrowie-i-uroda/odchudzanie/

W jednym z badań na zwierzętach stwierdzono, że podawanie szczurom liofilizowanych czarnych malin zmniejszyło częstość występowania guzów przełyku o 54% i zmniejszyło liczbę guzów o 62%.

Na podstawie tych wyników można stwierdzić, że włączenie do diety jednej lub dwóch porcji jagód dziennie może pomóc w zahamowaniu rozwoju raka.