Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim

43

Autor: Starostwo Powiatowe

W poniedziałek, 21 listopada 2022 roku, w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim odbyły się warsztaty kulinarne, których organizatorem był Urząd Marszałkowski w  Łodzi. Była to II edycja warsztatów kulinarnych w ramach projektu „Łódzkie gotuje”, zatytułowane „Cztery pory roku”.

Warsztaty organizowane są przez Urząd Wojewódzki w Łodzi w różnych szkołach naszego województwa. Do tej pory odbywały się w Piotrkowie Trybunalskim, Kutnie i Skierniewicach. W naszym mieście zostały zorganizowane w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Stanisława Staszica.

Na zdjęciu: uczestnicy warsztatów kulinarnych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim, które odbyły się w poniedziałek, 21 listopada 2022 roku,

W uroczystym otwarciu warsztatów udział wzięli: Ewa Wendrowska – radna Sejmiku Województwa Łódzkiego, Tomasz Trzaskacz – dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty w Łodzi z siedzibą w Piotrkowie Trybunalskim, Elżbieta Łojszczyk – członek Zarządu Powiatu Tomaszowskiego.

Na zdjęciu: uczestnicy warsztatów kulinarnych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim, które odbyły się w poniedziałek, 21 listopada 2022 roku,

Gotowali uczniowie II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, pod kierunkiem profesjonalnego kucharza, Przemysława Langowskiego – szefa kuchni w Hotelu My Story w Gdyni,  z produktów zakupionych przez Urząd Marszałkowski. Gotowali zupę krem szczawiową, ziemniaki, potrawę z dziczyzny i na deser sernik. Zastosowane zostały produkty regionalne. Kucharze – uczniowie II klasy mieli możliwość pokazać, czego do tej pory nauczyli się.

Na zdjęciu: uczestnicy warsztatów kulinarnych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. Stanisława Staszica w Tomaszowie Mazowieckim, które odbyły się w poniedziałek, 21 listopada 2022 roku,

Wszystko udało się doskonale. Jacek Bartosik – dyrektor ZSP nr 2 i Halina Fijałkowska – zastępca dyrektora szkoły, podziwiali umiejętności kulinarne uczniów, sposób podania i wyśmienity smak przyrządzonych potraw.