Dlaczego warto nabyć nóż do pieczywa?

0
384

W wielu polskich domach używa się jednego, dużego noża kuchennego do wykonywania wielu różnych czynności. Choć nóż ten może być wysokiej jakości, z pewnością nie będzie on nadawał się do wykonywania wszystkich prac kuchennych. Przykładowo, niewielki nóż okaże się bezużyteczny podczas krojenia pieczywa.

Świeży chleb jak u babci

Wszyscy kochają zapach świeżo upieczonego chleba o chrupiącej, złocistej skórce z posypką z ziaren maku. Doskonale wiedzą o tym właściciele supermarketów, którzy prowadzą na miejscu wypiek pieczywa, by zachęcić klientów do większych zakupów – nie tylko w dziale z pieczywem. Warto zaznaczyć, że najlepszy chleb obecnie robi się samodzielnie, gdyż pieczywo dostępne w sklepach jest produkowane na bazie licznych spulchniaczy i konserwantów, które negatywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie, a niekiedy nawet uczulają.

Jeżeli postanowi się samodzielnie wypiekać chleb na drożdżach bądź na zakwasie, warto zakupić nie tylko odpowiednią formę do pieczenia, ale również dobry nóż do pieczywa. Jest on niezbędny, by pokroić świeżo upieczony chleb – zastąpienie go innym nożem jest niemożliwe, nawet gdy będzie to ulubiony nóż, którego używa się w kuchni niemalże do każdej czynności.

Jaki nóż do pieczywa?

Nóż do pieczywa powinien być długi – jego ostrze powinno mieć około 15-16 cm, by możliwe było równomierne krojenie całego bochenka chleba. Ponadto ostrze powinno być wykonane ze stali nierdzewnej (najlepiej szwajcarskiej), a rękojeść – z tworzywa sztucznego o antypoślizgowej powierzchni. Rączka wykonana z tworzywa sztucznego jest obecnie praktyczniejsza niż drewniana, głównie z powodu częstego zmywania naczyń, sztućców i akcesoriów kuchennych w zmywarce.

Nóż używany do krojenia pieczywa powinien mieć także karbowaną część tnącą. Dość duże ząbki dobrze kroją skórkę nawet świeżego chleba oraz zapobiegają wyszarpywaniu kawałków pieczywa ze środka i tworzenia w ten sposób nierównych, trudnych do smarowania kromek. Ważne jest również dbanie o to, by nóż był zawsze ostry – w tym celu warto nabyć ostrzałkę i co kilka dni usunąć z ostrza wszelkie stępienia.

Gdzie kupić dobry nóż do pieczywa?

Dobrej jakości noże do pieczywa można kupić na przykład na ostry-sklep.pl. W sklepie sprzedawane są jedynie akcesoria produkowane przez renomowane marki. Wiele z nich udziela na swoje produkty nawet 25-letniej gwarancji, co rekompensuje wysoką cenę zakupu noży. Dodatkowo noże ze sklepu rzadziej wymagają ostrzenia, dzięki czemu ich użytkowanie sprawia mniej kłopotów.