Nowa linia produkcyjna w Pepsico w Tomaszowie Mazowieckim

7082

PEPSICO WZMACNIA SWOJĄ POZYCJĘ NA RYNKU SŁONYCH PRZEKĄSEK W EUROPIE ŚRODKOWO-WSCHODNIEJ, OTWIERAJĄC DWIE NOWE LINIE PRODUKCYJNE W ZAKŁADACH W GRODZISKU MAZOWIECKIM I TOMASZOWIE MAZOWIECKIM.

Warszawa, 13 lipca 2017 r. – Firma PepsiCo uruchomiła dwie nowe linie do produkcji słonych przekąsek w fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim. Modernizacja zakładów w Polsce pozwoli firmie PepsiCo zwiększyć zdolność produkcyjną przekąsek, w tym chipsów ziemniaczanych i chrupek kukurydzianych oraz rozszerzyć zakres produkcji. Chipsy ziemniaczane i chrupki kukurydziane produkowane w zmodernizowanych fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim są dostarczane na rynki Europy Środkowo-Wschodniej, w tym polski, czeski i słowacki.

Nowa linia do produkcji chrupek kukurydzianych w Tomaszowie Mazowieckim

Nowa linia do produkcji chrupek kukurydzianych Cheetos w należącej do PepsiCo fabryce Frito Lay w Tomaszowie Mazowieckim uzupełni sześć działających w tym zakładzie linii produkcyjnych. Pozwoli ona PepsiCo w Polsce zwiększyć moce produkcyjne o 10% rocznie.

Zakład Frito Lay w Tomaszowie Mazowieckim w ciągu ostatnich kilku lat przeszedł znaczną modernizację. Dzięki uruchomieniu nowej linii będziemy mogli oferować więcej chrupek kukurydzianych konsumentom w Polsce i innych krajach w Europie Środkowo-Wschodniej” – powiedział Krzysztof Dudziński, Dyrektor Zakładu Frito Lay w Tomaszowie Mazowieckim, Grupa PepsiCo.

W 2006 roku PepsiCo przejęło firmę Star Foods, producenta słonych przekąsek oraz jego zakład produkcyjny w Tomaszowie Mazowieckim. W ciągu kolejnych czterech lat PepsiCo znacząco zmodernizowało fabrykę, unowocześniło linie produkcyjne oraz infrastrukturę w zakładzie, dzięki czemu obecnie jest on o wiele bardziej wydajny. Fabryka Frito Lay w Tomaszowie Mazowieckim produkuje słone przekąski, w tym szeroki wybór chrupek kukurydzianych Cheetos, które są oferowane konsumentom w Polsce, Czechach i Słowacji.

Warto wiedzieć:

  • W latach 2009-2015 PepsiCo zmodernizowało zakłady produkcyjne Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim, dzięki czemu obecnie zużywają one o wiele mniej energii i wody. Ponadto ponad 99% odpadów wytwarzanych w tych zakładach podlega recyklingowi. Więcej informacji jest dostępnych tutaj

  • Należąca do PepsiCo spółka Frito Lay Poland, która produkuje słone przekąski, koncentruje się na długotrwałej współpracy z polskimi rolnikami uprawiającymi ziemniaki przemysłowe. Ten naturalny surowiec jest wykorzystywany do produkcji chipsów ziemniaczanych. Więcej informacji jest dostępnych tutaj

 

O firmie PepsiCo

Konsumenci w ponad 200 krajach i regionach na całym świecie sięgają po produkty firmy PepsiCo miliard razy dziennie. Łączny przychód netto pochodzący ze sprzedaży produktów żywnościowych i napojów oferowanych przez przedsiębiorstwa Frito-Lay, Gatorade, Pepsi-Cola, Quaker i Tropicana, wchodzące w skład koncernu PepsiCo, wyniósł w 2016 roku około 63 mld dolarów amerykańskich.


W swoim globalnym portfolio PepsiCo posiada szeroką i różnorodną ofertę produktów żywnościowych i napojów oferowanych pod wieloma markami, a każda z 22 najlepiej sprzedających się marek generuje w ciągu roku przychody na poziomie ponad miliarda dolarów amerykańskich.

Działalność PepsiCo opiera się na filozofii „Performance with Purpose” – jesteśmy przekonani, że sukces biznesowy naszej firmy jest ściśle związany ze zrównoważonym rozwojem na świecie, który współdzielimy. Wierzymy, że stałe udoskonalanie oferowanych przez nas produktów, prowadzenie działalności w zrównoważony sposób tak, aby chronić naszą planetę oraz wspierać ludzi na świecie, umożliwia PepsiCo odnoszenie sukcesów biznesowych, tworząc długoterminową wartość dla społeczeństwa i naszych udziałowców. Więcej informacji na temat PepsiCo jest dostępnych na globalnej witrynie pod adresem www.pepsico.com oraz na polskiej stronie firmy http://www.pepsicopoland.com.