Troy-Dystrybucja Sp. z o.o. poleca nowości Wydawnictwa Dragon.

762
Książka zawiera propozycje smacznych i różnorodnych przepisów na potrawy pozbawione węglowodanów. Węglowodany zwane cukrami lub sacharydami, to związki chemiczne, które dostarczają organizmowi niezbędnej dawki energii, przyspieszają przemianę materii, utrzymują korzystną florę bakteryjną w jelitach, regulują odczucia sytości i głodu. Wszystko to jednak pod warunkiem, że spożywane są w ilościach nie większych niż dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Węglowodany oczyszczone spożywane w nadmiernych ilościach mogą być przyczyną wielu chorób. Dieta eliminująca te związki pomaga w łagodzeniu objawów cukrzycy i jest skuteczną bronią w walce z otyłością.
Dieta bezglutenowa dla dzieci
Dieta bezglutenowa to zbiór przepisów na łatwe do przyrządzenia, apetyczne dania – śniadania, obiady, kolacje i desery – które z pewnością przypadną do smaku zarówno dzieciom, jak i dorosłym domownikom.
 

 
Coraz więcej dzieci wykazuje nietolerancję na gluten, co wymaga stosowania wobec nich diety, której podstawową zasadą jest eliminacja produktów zawierających białko glutenowe. Niedozwolone są zatem m. in. zboża takie jak pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. Dieta bezglutenowa oznacza oczywiście pewne ograniczenia, pocieszający jest jednak fakt, że można się do nich łatwo przyzwyczaić, zmieniając nieco nawyki żywieniowe.
Dieta oczyszczająca
Dieta oczyszczająca nie tylko pozwala wyeliminować szkodliwe substancje z organizmu, ale również jest jednym ze sposobów na polepszenie swojego samopoczucia i sprawności psychofizycznej.
Nasza codzienna dieta powinna być zrównoważona. To proste zalecenie nie jest jednak realizowane. Jemy dużo i niezdrowo. Używamy za dużo cukru i soli.

 
 
Koniecznym stało się więc oczyszczanie organizmu z zalegających go toksyn. Najważniejszymi składnikami pozwalającymi osiągnąć ten cel są woda oraz surowe warzywa i owoce. Prezentowany poradnik pomaga w zapoznaniu się z rożnymi rodzajami diet oczyszczających oraz przygotowaniu właściwych potraw.
Miary i miarki niezbędne w kuchni
Odliczanie, odmierzanie, ważenie – bez tych czynności trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek działania w kuchni. Nawet geniusz kulinarny nie poradziłby sobie z przyrządzeniem jakiejkolwiek potrawy, gdyby stosował wyłącznie metodę "na oko". Na szczęście przepisy, z których korzystamy, zawierają precyzyjne wskazówki dotyczące ilości poszczególnych składników potrawy. I tu nierzadko zaczyna się kłopot: jedne receptury podają wielkości w łyżkach i szklankach, inne w litrach, jeszcze inne w kilogramach…
 

 
Uciążliwości pojawiają się również, gdy korzystamy z oryginalnych przepisów krajów stosujących inne jednostki, a także kiedy sięgamy po tradycyjne receptury z dawnych książek kucharskich. Na szczęście jest rozwiązanie. Dzięki przejrzystym tabelom zawartym w tej broszurze przeliczanie jednostek w kuchni okaże się dziecinnie proste.