
Autor: Starostwo Powiatowe
W niedzielę, 8 czerwca 2025 roku, Żelechlinek po raz szesnasty stał się regionalnym centrum pszczelarstwa i kulinariów, goszcząc uczestników XVI Miodobrania. To wyjątkowe wydarzenie już na stałe wpisało się w kalendarz imprez kulturalnych województwa łódzkiego, łącząc tradycję, pasję i smak.

Organizatorem tegorocznego święta był Wójt Gminy Żelechlinek – Bogdan Kaczmarek, który serdecznie powitał gośc.
Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą w kościele pw. św. Bartłomieja Apostoła w Żelechlinku, celebrowaną przez proboszcza ks. Marka Kanię. Po jej zakończeniu, barwny korowód z udziałem orkiestry dętej przeszedł pod scenę, gdzie rozpoczęła się część artystyczno-konkursowa.
Centralnym punktem wydarzenia był konkurs kulinarny, w którym rywalizowały drużyny Kół Gospodyń Wiejskich oraz grupy społeczne z terenu powiatu tomaszowskiego. Tematem przewodnim były potrawy z dodatkiem miodu – prawdziwego daru natury, który od wieków słynie nie tylko ze swojego niepowtarzalnego smaku, ale i prozdrowotnych właściwości. Miód to naturalny antybiotyk, bogaty w enzymy, witaminy i mikroelementy, wspierający odporność, poprawiający trawienie, a także korzystnie wpływający na serce i układ nerwowy.
Na stoiskach nie zabrakło kulinarnej fantazji i regionalnego kunsztu. Goście mogli skosztować zarówno słodkich deserów, jak i wytrawnych dań, w których miód odgrywał główną rolę – od marynowanych mięs i aromatycznych sosów, po ciasta, pierniki, nalewki i napoje z dodatkiem propolisu. W konkursie uczestniczyły drużyny z KGW Czerniewice „Tradycja Gminy” z gminy Czerniewice , KGW Stasiolas z gminy Ujazd, KGW Komorów „Piasecznianki” z gminy Tomaszów Mazowiecki, KGW „Luboczanki” z gminy Rzeczyca, KGW Popielawy z gminy Rokiciny, grupy senioralnej „Dzierlatki” z PCAS, KGW Prażki z gminy Będków, KGW Luboszewianki z gminy Lubochnia oraz KGW Wolica Łochów, reprezentująca gminę Żelechlinek.

XVI Miodobranie w Żelechlinku nie tylko promowało zdrowy styl życia i lokalne produkty, ale także pokazało siłę wspólnoty i bogactwo kulinarnego dziedzictwa powiatu tomaszowskiego. To była prawdziwa uczta – dla ciała, ducha i podniebienia.