Tajemnica zdrowej diety – najlepsze produkty zbożowe i ziarna online

1379

Zrównoważone odżywianie w oparciu o zdrowe, pełnowartościowe produkty oraz zdrowy tryb życia to obecnie hasła popularne w coraz szerszych kręgach osób niezależnie od wieku i nawyków żywieniowych. Jednak dieta nie będzie skuteczna, jeśli nie zadbamy o stałą zmianę sposobu odżywiania, nie zapewnimy sobie odpowiedniej dawki snu i aktywności każdego dnia. Wśród zdrowych produktów o wysokiej wartości odżywczej nie powinno zabraknąć ziaren i zbóż. To one, dzięki zawartości węglowodanów i błonnika, dostarczają energię i wspomagają proces trawienia. 

Mleko gryczane – dla alergików oraz osób z wysokim cholesterolem

Meko gryczane to napój doceniany przez osoby z alergiami pokarmowymi oraz miłośnikami zdrowych diet. Gryka jest zbożem bezglutenowym znakomitym dla osób z nietolerancją glutenu. Co ważne – białka występujące w gryce mają wysoką wartość odżywczą i skutecznie zmniejszają poziom cholesterolu. Napoje gryczane działają podobnie jak probiotyki wzbogacając mikroflorę i hamując rozwój patogennych mikroorganizmów.

Prawdziwy brązowy ryż – pełnia smaku

Rodzaj ryżu zależy od kształtu, jego właściwości, kleistości, wartości odżywczej czy zawartości skrobi oraz stopnia oczyszczenia produktu. O jego smaku decyduje również sposób przygotowania. Im mniej przetworzony produkt uzyskujemy, tym jego wartość odżywcza jest wyższa. Ryż brązowy został wyłuskany ze swojej zewnętrznej, niejadalnej warstwy. Dzięki temu ma charakterystyczny brązowy kolor oraz podłużny kształt, a przede wszystkim obfituje w cenne składniki odżywcze. Zawiera dużą ilość błonnika, który sprzyja trawieniu i poprawia perystaltykę jelit. Ma dość niski indeks glikemiczny, a jednocześnie bogaty w węglowodany, które zapewniają energię przez dłuższy czas. Należy do ulubionych składników zdrowej diety, dlatego nie może go zabraknąć w sklepie internetowym bonovita.pl

Orzechy laskowe – źródło energii i pożywna przekąska dla wszystkich

Orzechy laskowe to nasz rodzimy produkt, który cieszy się dużym powodzeniem u amatorów zdrowych przekąsek. Bogaty w witaminy i mikroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe stanowi znakomity dodatek do deserów, ciast i sałatek. Tworzą także pożywne śniadanie, czyli popularne musli, w mieszance z płatkami zbożowymi i innymi bakaliami. Wysokiej jakości orzechy zawierają sporo witaminy E, witamin z grupy B i kwasu foliowego, dlatego polecane są kobietom w ciąży. Zapobiegają także sklejaniu się płytek krwi, co w bywa przyczyną zakrzepów. Regulują ciśnienie krwi obniżając poziom złego cholesterolu. Można je z powodzeniem włączyć do diety w ramach profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego.

Napoje jaglane – zdrowie w płynnej formie

Otrzymywana z łuskanych ziaren prosa kasza jaglana należy do najstarszych i najbardziej wartościowych pokarmów. Jest kaszą zasadotwórczą, co stanowi jej wyjątkową zaletę. Mleko jaglane zawiera mało skrobi i duże ilości dobrze przyswajalnego białka oraz witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Nie zawiera glutenu, więc nie uczula, dlatego jest podstawowym elementem diety osób chorych na celiakię. Poleca się nią również wzbogacać dietę osób cierpiących na anemię.