Autor: Urząd Miasta
Źródło: Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tomaszowie Maz.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tomaszowie Mazowieckim informuje, że strefą ochronną przed afrykańskim pomorem świń, poza gminami Rzeczyca, Czerniewice, Inowłódz i Żelechlinek, objęte zostały również gminy Lubochnia, Tomaszów Mazowiecki oraz miasto Tomaszów Mazowiecki. W związku z tym hodowcy świń z tych terenów zobowiązani są do zachowania w swoich gospodarstwach zasad bioasekuracji.
ZASADY BIOASEKURACJI: Na obszarze ochronnym obowiązują nakazy określone w § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń i zakazy określone w § 2 ust. 1 tego rozporządzenia ( Dz.U. 2018, poz. 290 ze zm.).
NAKAZ:
1) utrzymywanie świń w gospodarstwie:
a) w sposób wykluczający
kontakt ze zwierzętami wolno żyjącymi i ze zwierzętami domowymi (np.:
jaskółki, wróble, psy ,koty, kaczki, kury, gryzonie);
b) w
odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko
świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego
przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta
kopytne (czyli konie, bydło, owce, kozy);
2) sporządzenie przez
posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta,
warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące
aktualizowanie tego spisu;
3) karmienie świń paszą zabezpieczoną
przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych (np.: jaskółki,
wróble, psy ,koty, kaczki, kury, gryzonie);
4) wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:
a)
wejściami (furtki) do gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i
wyjściami z tego gospodarstwa oraz przed wejściami (wszystkie drzwi i
wrota do chlewni) do budynków lub pomieszczeń, w których są utrzymywane
świnie, i wyjściami z tych budynków lub pomieszczeń ,przy czym szerokość
wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia
lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m,
b) UWAGA!! wjazdami
(przed wszystkimi bramami) do gospodarstwa, w którym są utrzymywane
świnie, i wyjazdami z tego gospodarstwa, przy czym szerokość wyłożonych
mat powinna być nie mniejsza niż szerokość wjazdów i wyjazdów, a długość
– nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu
(najczęściej jest to tylne koło ciągnika) wjeżdżającego lub
wyjeżdżającego z tego gospodarstwa – a także stałe utrzymywanie tych mat
w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka
dezynfekcyjnego. Przepisu nie stosuje się, jeżeli przed wjazdami do
gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, i wyjazdami z tego
gospodarstwa znajdują się niecki dezynfekcyjne utrzymywane w stanie
zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego
lub są stosowane urządzenia zapewniające skuteczną dezynfekcję.
4a)
wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby,
które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
5)
stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń,
przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do
ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie
i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia;
6) bieżące
oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do
obsługi świń;7) używanie przez osoby wykonujące czynności związane z
obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego
wyłącznie do wykonywania tych czynności;8) prowadzenie rejestru środków
transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia
zwierzęcego (czyli padłe zwierzęta), wjeżdżających na teren gospodarstwa
oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane
świnie.9) uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w
których są utrzymywane świnie;
10) wdrożenie programu monitorowania i zwalczania gryzoni;
11)
W przypadku gdy świnie lub utrzymywane w warunkach fermowych dziki lub
świniodziki są utrzymywane w gospodarstwie w systemie otwartym, wybieg
dla tych zwierząt zabezpiecza się podwójnym ogrodzeniem o wysokości
wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem, a każdy
wjazd i wyjazd oraz wejście i wyjście z takiego wybiegu zabezpiecza się
matą dezynfekcyjną, która powinna spełniać wymagania, o których mowa w
pkt 4.
ZAKAZ:
1) karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru
objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że tę zielonkę lub
to ziarno poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego
pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co
najmniej przez 30 dni przed ich podaniem świniom;
2) wykorzystywania
w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę
dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru
zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia
wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym
dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem;
3) w
gospodarstwach położonych na obszarze ochronnym, obszarze objętym
ograniczeniami oraz obszarze zagrożenia zakazuje się prowadzenia uboju
świń w celu produkcji mięsa na użytek własny innych niż utrzymywane w
tym gospodarstwie;
4) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w
którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz
dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z
dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem
afrykańskiego pomoru świń;
5) wykonywania czynności związanych z
obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin
uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich
zwierząt;
6) w przypadku gdy świnie lub utrzymywane w warunkach
fermowych dziki lub świniodziki są utrzymywane w gospodarstwie w
systemie otwartym, wybieg dla tych zwierząt zabezpiecza się podwójnym
ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe
z podłożem, a każdy wjazd i wyjazd oraz wejście i wyjście z takiego
wybiegu zabezpiecza się matą dezynfekcyjną, która powinna spełniać
wymagania, o których mowa w ust. 1 pkt 4.
II. OBOWIĄZKI WYNIKAJĄCE
Z Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 marca 2019
r. w sprawie wprowadzenia w 2019 r. na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej „Programu mającego na celu wczesne wykrycie zakażeń wirusem
wywołującym afrykański pomór świń i poszerzenie wiedzy na temat tej
choroby oraz jej zwalczanie”:
1. W ramach programu posiadacze świń
są obowiązani, uwzględniając § 6 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu
postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla
których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej,
do codziennego kontrolowania stanu zdrowia świń.
2. Posiadacze świń
są obowiązani do informowania powiatowego lekarza weterynarii lub
urzędowego lekarza weterynarii o każdym przypadku padnięcia świni w
gospodarstwie a także bezwzględnie o podejrzeniu wystąpienia ASF u świń
na terenie gospodarstwa.
3. Przy produkcji mięsa przeznaczonego na
użytek własny UBÓJ GOSPODARCZY DOPUSZCZONY JEST pod warunkiem, że świnie
były utrzymywane w tym gospodarstwie co najmniej przez 30 dni przed
ubojem, a ponadto gdy:
* zostaną poddane badaniu przedubojowemu świń przeprowadzonemu w sposób określony w części A rozdział IV sekcja IV załącznika I do rozporządzenia nr 854/2004;
* mięso pozyskane w wyniku uboju tych świń zostanie poddane badaniu
poubojowemu. Próbki do badania laboratoryjnego w kierunku ASF pobiera
się przy przeprowadzaniu badania przedubojowego świń albo badania
poubojowego mięsa z tych świń – w przypadku gdy istnieje podejrzenie
wystąpienia ASF.
4. Przemieszczanie świń: Nie wcześniej niż 24
godziny przed przemieszczeniem urzędowy lekarz weterynarii poddaje
świnie badaniu klinicznemu w kierunku wystąpienia objawów afrykańskiego
pomoru świń. ŚWIADECTWA DO RZEŹNI ORAZ DO STAD, DO PUNKTÓW SKUPU WAŻNE
48 GODZIN OD JEGO WYSTAWIENIA. Każdorazowo przy chęci sprzedaży należy
skontaktować się z rzeźnią kupującą zwierzęta lub podmiotem skupującym
świnie.
Na obszarze ochronnym Powiatowy Lekarz Weterynarii przeprowadza w gospodarstwach utrzymujących świnie, dwa razy w roku, w możliwie równych odstępach czasu, nie krótszych niż 4 miesiące, które obejmą:
- kontrolę przestrzegania nakazów i zakazów, o których mowa odpowiednio w § 1 i 2, oraz obowiązku, o którym mowa w § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 maja 2015 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń ‒ BIOASEKURACJA STAD,
- kontrolę stanu zdrowia świń wraz z wywiadem lekarsko-weterynaryjnym oraz badanie kliniczne świń z pomiarem wewnętrznej ciepłoty ciała,
- badanie kliniczne świń.
III. ZMIANA OBOWIĄZKÓW WYNIKAJĄCYCH Z USTAWY z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt:
Zmiana terminu zgłoszenia do BP ARiMR kupna, sprzedaży , padnięcia, uboju świń z 7 dni na 2 DNI!
Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tomaszowie Mazowieckim przypomina o konieczności:
- Prowadzenia z dniem 1 stycznia 2019 r. księgi rejestracji świń na nowym wzorze.
- Terminowego zgłaszania zdarzeń zwierzęcych do BP ARiMR (URODZENIE, KUPNO, SPRZEDAŻ, PADNIĘCIE).
- Prawidłowego oznakowania świń w ustawowym terminie.
- Dokonywania przez posiadaczy świń co najmniej raz na dwanaście miesięcy, nie później jednak niż w dniu 31 grudnia, spisu zwierząt przebywających w siedzibie stada, obejmującego liczbę tych zwierząt oraz zgłoszenia tego faktu do BP ARiMR w terminie 7 dni od dokonania spisu.
- Posiadania kart leczenia zwierząt, jeśli zwierzęta są leczone.
- W przypadku padnięć zwierząt posiadania stosownych dokumentów potwierdzających prawidłowe zagospodarowanie padliny.