Konferencja podsumowująca projekt FERS

61

Autor: ZSP nr 8

29 kwietnia 2024 w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 8  w Tomaszowie Mazowieckim odbyła się uroczysta konferencja podsumowująca rezultaty projektu „Przekraczamy granice. Staże zawodowe w Portugalii!”, który otrzymał środki z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Społeczne dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027 i jest realizowany w ramach projektu Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”.

Okres działań projektowych został zaplanowany od 01.09.2023 do  28.02.2025r, a kwota jaką otrzymała szkoła na ich realizację wyniosła 277 419,91 PLN.

W projekcie ZSP nr 8 wzięło udział 30 uczniów/ uczennic Technikum nr 6 w zawodach technik analityk, technik architektury krajobrazu, którzy pomyślnie przeszli proces rekrutacji i odbyli dwutygodniowe praktyki w Portugalii, w miejscowości Faro. Dzięki udziałowi w projekcie zdobyli oni praktyczne umiejętności zawodowe, rozwinęli kompetencje językowe, personalne oraz społeczne potwierdzone odpowiednimi certyfikatami.

Podczas konferencji, w której wzięli udział: pani Elżbieta Łojszczyk- Członek Zarządu Powiatu, pani Beata Stańczyk- Naczelnik Wydziału Oświaty i Sportu, pani Monika Zdonek – Przewodnicząca Szkolnej Rady Rodziców, pani Agnieszka Dziedzic – Dyrektor Szkoły, pani wicedyrektor Katarzyna Sikora, uczestnicy projektu oraz młodzież klas technicznych, uroczyście wręczono uczestnikom projektu certyfikaty z realizacji staży zagranicznych.

W trakcie spotkania oprócz uroczystego wręczenia dokumentów koordynator projektu pani Małgorzata Chrząszcz wspólnie z młodzieżą przedstawiła poszczególne etapy realizacji zadań projektowych, omówiła zakres obowiązków i zdobytych umiejętności przez uczniów. Młodzież podzieliła się z uczestnikami konferencji swoimi wrażeniami z wyjazdu.

Na zakończenie został rozstrzygnięty konkurs: „Smaki Portugalii”, w którym wzięło udział siedem klas ZSP nr 8. Komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców konkursu:

I miejsce klas 2TAK

II miejsce klasa 2TA

III miejsce klasa 1A

Po części oficjalnej  uczestnicy konferencji mieli okazję zapoznać się z kulturą Portugalii  od strony kulinarnej , podczas degustacji przekąsek przygotowanych na tą okoliczność.

Dziękujemy wszystkim przybyłym gościom za udział w naszej konferencji. Podziękowania składamy także wszystkim osobom dzięki, którym możliwe było przygotowanie projektu oraz jego realizacja.