Seniorzy Na Topie, zwycięzcy II edycji konkursu grantowego w partnerstwie z Dzielnicowym Ośrodkiem Kultury zachęcili mieszkańców naszego miasta w wieku 60+ do zdrowej, dietetycznej i łatwej w przyrządzaniu kuchni. Wacława Koprek w imieniu Seniorów Na Topie, wręczając zaproszenia, zachęciła wszystkich zebranych do wzięcia udziału w uroczystym podsumowaniu projektu, które odbędzie się 16 października o godz. 17.00 w siedzibie ośrodka przy Gminnej 37/39. Owocnych działań pod okiem kreatorek smaku życzyła przybyłym Anna Zwardoń, dyrektor DOK-u.
Interaktywne warsztaty kulinarne z zakresu przygotowania szybkich i zdrowych przystawek i prostych potraw poprowadziła Anna Chodera, właścicielka Mini Delikatesów Małe CO-NIECO, pasjonatka gotowania, profesjonalistka w dziedzinie cateringu, która kieruje się dewizą, że warto gotować w sposób łatwy i nie wymagający dużo czasu, zachowując jednocześnie pełnowartościowe składniki. W przygodzie z gotowaniem swojej mamie asystowała Ewelina Chodera, która omawiała podczas degustacji potraw każde przygotowane fit danie. A było naprawdę pysznie i zdrowo. Seniorzy skosztowali między innymi krem pomidorowo – paprykowy z ziołami i mozzarellą, fit burgery z indyka i cukinii, sałatkę z kuskusem, pastę z bakłażana i zielonych oliwek. Autorskie przepisy mamy i córki seniorzy otrzymali w postaci miniksiążki kucharskiej. Sami pod okiem specjalistek przyrządzili zapiekankę z cukinii w warzywach posypaną świeżymi ziołami prowansalskimi. Podczas zajęć praktycznych prowadzące warsztaty przekazały wiedzę na temat znaczenia składników diety i prawidłowego bilansowania posiłków. Uczestnicy warsztatów mogli się przekonać, że lekka i zdrowa kuchnia jest po prostu bardzo smaczna. Podczas warsztatów sala widowiskowa Dzielnicowego Ośrodka Kultury zmieniła się w prężnie działającą kuchnię. Atmosferę budowała dekoracja autorstwa Iwony Jabłońskiej , instruktor DOK-u. Nauce gotowania towarzyszyło wspólne biesiadowanie. Przy dźwiękach gitary i ukulele wyjątkowe menu smakowało jeszcze bardziej. Pełen dobrego humoru repertuar zaprezentował Tadeusz Lubicki, instruktor DOK-u. Spędzając aktywnie czas seniorzy uczyli się innowacyjnie gotować, doskonalili umiejętność pracy w grupie. Co więcej, wspólne gotowanie zbliża, integruje, buduje i wzmacnia poczucie tożsamości grupy o tym przekonali się tego wieczoru tomaszowianie w wieku 60+. Koordynatorką spotkania była Anna Zieja, instruktor DOK-u. O czystość i estetykę warsztatów dbała Ewelina Rudzka, pracownik obsługi ośrodka.
Uczestnicy warsztatów obiecali, że spotkają się na pikniku integracyjnym, będącym podsumowaniem projektu „PRZEZ ŻOŁĄDEK DO… INTEGRACJI”. Jego program jest bardzo atrakcyjny. Organizatorzy zaplanowali: pokaz barmański, naukę przygotowywania barwnych bezalkoholowych napojów pod kierunkiem specjalistów w tej dziedzinie, prezentację multimedialną realizowanego przez Seniorów Na Topie projektu, wystawę fotograficzną upamiętniającą działania projektowe, degustację przygotowanych przez uczestników projektu potraw, wspólną zabawę z Zespołem Aptekarze, a w prezencie na każdego uczestnika finału projektu czekać będzie pamiątkowa broszura z przepisami autorstwa seniorów biorących udział w działaniach „PRZEZ ŻOŁĄDEK DO… INTEGRACJI”.
Urzeczywistnienie powyższych marzeń i pasji ludzi 60 + umożliwia Projekt Fundusz Inicjatyw Obywatelskich – Grant na lepszy start, który współfinansowany jest ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich realizowanego przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej.