ADEK DRABIŃSKI W MAZOWSZU

0
474

Wydarzenie będzie kolejną, czwartą już prezentacją z cyklu „Gość Edka Wójciaka”, którą po przerwie wakacyjnej wznawia ten tomaszowsko-torontoński pisarz i dziennikarz. Po cieszących się znakomitym przyjęciem spotkaniach z tego cyklu: z "Duchem Łodzi" – Jackiem Bieleńskim z "Łodzi Kaliskiej", z Jagą Hafner – animatorką kultury polskiej z Wiednia i z Anią Rutkowski, kobietą – detektywem z Wiednia, Edek Wójciak wraz z Basią Goździk, właścicielką najstarszej księgarni w mieście, przy wsparciu Towarzystwa Przyjaciół Tomaszowa, zaprezentuje swojego przyjaciela – Adka Drabińskiego, znakomitego, topowego reżysera filmowego, tomaszowianina i przyjaciela Tomaszowa. Tym razem Edek zaprasza wszystkich, którzy lubią ciekawe, nietuzinkowe wydarzenia kulturalne, do znanego budynku po dawnym Kinie Mazowsze, w którym po remoncie powstał nowoczesny, jedyny tej klasy obiekt w naszym mieście. Wstęp wolny.

Adek Drabiński jest absolwentem II LO w Tomaszowie Mazowieckim (matura 1966), Wydziału Malarstwa PWSSP w Łodzi (1974) i Łódzkiej Szkoły Filmowej (1979). Przez osiemnaście lat przebywał w Stanach Zjednoczonych, gdzie obok filmów dokumentalnych i reklamowych, teledysków oraz odcinków seriali telewizyjnych, nakręcił też dwa krótkometrażowe filmy fabularne – "Recital" (1984) i "Deceit" (I986). Do kraju powrócił w 1992.

Filmografia

  • 2007-2008 – TYLKO MIŁOŚĆ Reżyseria (odcinki: 17-49),
  • 2007 – TAJEMNICA TWIERDZY SZYFRÓW Reżyseria, Czołówka, Obsada aktorska, Obsada dubbingu,
  • 2007 – MAMUŚKI Reżyseria (odcinki: 17-),
  • 2007 – LA BELLA ARABELLA (56) w FACECI DO WZIĘCIA Obsada aktorska,
  • 2006-2008 – FACECI DO WZIĘCIA Reżyseria (odcinki: 25-26, 29-70),
  • 2005 – DOM NIESPOKOJNEJ STAROŚCI Reżyseria, Scenariusz, Dialogi,
  • 2003 – ARGO, MAX, BIMBER w PSIE SERCE Reżyseria,
  • 2003 – POLISZ KICZ PROJEKT Konsultacja (artystyczna),
  • 2001 – POKÓJ NA CZARNO Reżyseria,
  • 2001-2002 – MARZENIA DO SPEŁNIENIA Reżyseria (odcinki: 17-21, 25-29),
  • 2000 – OGNIEM I MIECZEM (serial tv) Współpraca reżyserska,
  • 2000 – KALIPSO Reżyseria,
  • 1999 – PAN TADEUSZ Współpraca reżyserska,
  • 1999 – OGNIEM I MIECZEM Współpraca reżyserska,
  • 1997 – PUŁAPKA (1997) Reżyseria, Scenariusz,
  • 1991 – CHEAT Reżyseria, Scenariusz,

Nagrody filmowe

  • 1993 – CHEAT Łagów (Lubuskie Lato Filmowe) Srebrne Grono
  • 1992 – CHEAT Nagroda im. Andrzeja Munka (przyznawana przez PWSFTviT)
  • 1992 – CHEAT Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za debiut reżyserski