Ekologiczne akcesoria i opakowania na wynos do gastronomii

347

Opakowania na wynos oraz inne akcesoria jednorazowe, to jedne
z podstawowych elementów wyposażenia niemal w każdym lokalu gastronomicznym. Jakie wybrać, by przyczyniać się do zanieczyszczania środowiska? Które materiały stanowią najlepszą alternatywę dla plastiku? 

Ekologiczny styl życia dotarł już właściwie wszędzie. Nie mógł więc ominąć gastronomii.
W tym przypadku wszystko zaczęło się od plastikowych słomek, które zaczęły być bojkotowane dosłownie przez wszystkich zwolenników eko rozwiązań. Właściciele restauracji, pubów i innych lokali szybko dostosowali się do nowych wymagań klientów, dzięki czemu obecnie już tylko w nielicznych miejscach ujrzymy plastikowe słomki. Chcemy dbać o dobro naszej planety. Chcemy dbać o środowisko i lepszą przyszłość. Dlatego alternatywne rozwiązania zaczęliśmy przenosić także na inne produkty, takie jak pojemniki, kubeczki, czy chociażby sztućce jednorazowe. Dzięki temu nie tylko działamy na korzyść Ziemi, ale i zyskujemy w oczach klientów, którzy to coraz częściej zwracają uwagę na takie detale. Jakie opakowania i akcesoria w wersji ekologicznej wybrać do swego lokalu? 

Papierowe kubki — podstawa w kawiarni 

Jednorazowe kubeczki znajdziemy właściwie w każdym lokalu serwującym napoje. Są one niezastąpione, kiedy to klient chce zabrać ze sobą na wynos świeży sok, czy aromatyczną kawę. W tym przypadku bardzo łatwo zastąpić jest plastik, ponieważ doskonale sprawdzają się po prostu kubki papierowe. Bardzo często używa się ich na przykład do serwowania kawy. Lepiej izolują ciepło, a napar jest z nich po prostu smaczniejszy. Można podawać
w nich także napoje zimne. 

Ekologiczne słomki — jakie wybrać?

Ekologiczne słomki w lokalu to już obecnie absolutna podstawa. Na rynku dostępnych jest obecnie naprawdę wiele alternatyw dla plastiku. Najczęściej w restauracjach i pubach stosuje się słomki papierowe lub te wykonane z materiałów biodegradowalnych. Szczególnie dobrze sprawdzają się te drugie. Wyglądem na pozór niczym nie różnią się od tradycyjnych słomek. Te jednak po kilkunastu dniach od wyrzucenia, ulegają rozkładowi.
Są idealne zarówno do drinków, jak i zimnych napoi bezalkoholowych. 

Sztućce jednorazowe nie muszą być z plastiku — eko alternatywy

Jeśli w lokalu serwujemy posiłki na wynos lub na dowóz, koniecznie zamieńmy plastikowe sztućce na ekologiczne. Szczególnie dużą popularnością cieszą się obecnie te drewniane.
Są one bardzo funkcjonalne i wygodne w użytku. Co więcej, każdy z pewnością przyzna, że prezentują się o niebo lepiej od tych zwykłych, plastikowych sztućców. Klienci z pewnością docenią taką zmianę.