IV Ogólnopolski Festiwal Zalewajki – konkurs

392

Podczas minionej niedzieli najsmaczniejsze radomszczańskie zalewajki wg tradycyjnej receptury i najlepsze restauracje zawładnęły Parkiem Solidarności w Radomsku.

 
IV Ogólnopolski Festiwal Zalewajki – "Genialna impreza, która promuje dobrą kuchnię i każe się nie wstydzić własnej, prostej, normalnej i codziennej" (Magda Gessler), z roku na rok poszerza grono swoich wielbicieli.

Głównymi punktami programu była rywalizacja znakomitych zespołów restauratorskich (DOJO, EXCLUSIVE, JUAN, MIELENIUM, PATIO, TED, WARKA), które ugotowały przez siebie specjały z Radomska i poddały ocenie festiwalowej publiczności w konkursie na "Najlepszy Smak Radomszczańskiej Zalewajki" oraz jury w konkursie "Mistrz Radomszczańskiej Zalewajki". Tytuł Mistrz Radomszczańskiej Zalewajki trawił w tym roku do Restauracji EXCLUSIVE, Najlepszy Smak Radomszczańskiej Zalewajki zdobyła restauracja PATIO

W tym roku pod przewodnictwem mistrza sztuki kulinarnej Kurta Schellera, który również specjalnie na tę okazję ugotował i poczęstował publiczność radomszczańskim przysmakiem. Gościem Festiwalu i członkiem jury był również znany z programów MasterChef i Pyszne 25 Anna Starmach.Po raz pierwszy na festiwalu serwowana była zalewajka zbójnicka przez górali z Grupy Ondraszka. Grupa Ondraszka na swoim stoisku zaprezentowała zgromadzonej publiczności szereg smacznych przysmaków i atrakcji.  
 
Patronat nad akcją objęła Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Podczas niedzielnej imprezy odbyły się warsztaty kulinarne "Jedzmy zdrowo – kolorowo" (m.in. kulinarne konkursy, układanie warzywnych kompozycji, odgadywanie smaków potraw), program "Klara i Żabusia", zabawy i konkursy z nagrodami to tylko niektóre z propozycji, jakie czekały na zgromadzoną publiczność Podczas niedzielnej imprezy. Nie mogło oczywiście zabraknąć stałych elementów festiwalu,pokazu ginących zawodów oraz kiermaszu rękodzieła/ jarmarku staropolskiego, na którym nabyć było można wiele zdrowych produktów i niecodziennych wyrobów rękodzielniczych.

Muzyczną oprawę tegorocznej edycji festiwalu zapewnił koncert Agnieszki Wajs w piosenkach Karin Stanek oraz gwiazda polskiej estrady Halina Kunicka.Organizatorem IV Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki było Miasto Radomsko i Agencja Reklamowa ELTOM.

Przepis na Radomszczańską Zalewajkę
Składniki:
Żur, ziemniaki (0,75 kg), woda (1,5 l), słonina (15-20 dkg), czosnek (2 ząbki) cebula średnia (1 szt.), liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy do smaku (sól, pieprz), grzyby (najlepiej zieleniatki /gąski) Sposób przygotowania żuru według receptury:
Do 1/3 wysokości litrowego naczynia (najlepiej glinianego garnka lub dzbanka) wsypać mąkę żytnią żurkową, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 – 3 dni do zakwaszenia.

Gdy dojrzeje pierwszy zaczyn wylać ok. 2/3 całości, 1/3 pozostawić jako źródło dobrego żuru. Do tego zaczynu dodać ponownie mąkę żurkową, wodę, skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia.
Po dwóch dniach żur gotowy jest do użycia.
Umyć, namoczyć, odsączyć grzyby. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz rozdrobnione grzyby. Całość gotować do miękkości ziemniaków, zalać żurkiem, zagotować i odstawić z ognia. Do zupy wlać wytopioną słoninę ze skwarkami. W zależności od upodobań smakowych można dodać śmietanę lub koper.

Organizatorem IV Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki było Miasto Radomsko i Agencja Reklamowa ELTOM.

Aby zdobyć wspaniałe nagrody (3x zestawy przypraw oraz skórzane torby) ufundowane przez sponsora imprezy Firmę Prymat z Jastrzębia-Zdroju (www.DoradcaSmaku.pl) należy odpowiedzieć na następujące pytania:

1.    Po raz który w Radomsku organizowany jest Ogólnopolski Festiwal Zalewajki;
2.    Kto był głównym sponsorem niedzielnej imprezy?

Odpowiedzi, jak zwykle przysyłajcie na adres mailowy redakcji redakcja@tomaszow.pl do dnia 22 września 2013 roku w temacie maila wpisując: "Firma Prymat".

 

Udział w konkursie i podanie swoich danych osobowych jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich gromadzenie i przetwarzanie przez organizatora w celach statystycznych i konkursowych, z zastrzeżeniem prawa do ich poprawiania i uzupełniania, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dn. 29.08.1997 r. z późniejszymi zmianami.