Finał konkursu „Lubocheńskie smaki” w Małczu

574

Autor: Starostwo Powiatowe

W czwartek, 29 października 2020 roku, w Centrum Tradycji Kulinarnych w Małczu (gmina Lubochnia), odbył się finał Konkursu kulinarnego „Lubocheńskie smaki”. Konkurs został zorganizowany przez Urząd Gminy wspólnie z Fundacją „Poranek”, która była pomysłodawcą i inicjatorem, a sfinansowany został z Budżetu Obywatelskiego Województwa Łódzkiego.

Konkurs przebiegał dwuetapowo. Pierwszy etap został rozegrany w szkołach, biorących udział, czyli: Szkole Podstawowej w Czerniewicach, Szkole Podstawowej w Ujeździe i Szkole Podstawowej w Lubochni. Do finału zakwalifikowały się dwuosobowe zespoły z każdej z tych szkół.

Gościem specjalnym finału był Damian Marchlewicz – zwycięzca czwartej edycji Hell’s Kitchen i szef kuchni Restauracji „Komediowa” w Łodzi. Przygotował potrawę, którą następnie uczestniczki miały przygotować. Była to pierś kaczki z dodatkami markowanymi „Doliną Pilicy” czyli miodem lipowym, chlebem ziemniaczanym lubocheńskim,  masłem i owocami derenia.

Gwiazda kulinarna w czasie gotowania opowiadała krok po kroku, jak powinno danie być wykonane, jak powinno wyglądać i smakować.

Następnie uczestniczki finału gotowały. Oceniała komisja konkursowa w składzie: Damian Marchlewicz – przewodniczący i członkowie: Elżbieta Heleniak, Katarzyna Tuchowska i Maciej Ozer.

„Komisja czteroosobowa z moim skromnym udziałem, i po 10 minutowych naradach, doszliśmy do wniosku, że każda ze szkół, każda reprezentacja szkoły, poradziła sobie rewelacyjnie, jeśli chodzi o przygotowanie mięsa kaczki, a jest to naprawdę nie lada wyzwanie, w tak młodym wieku, żeby zrobić pierś z kaczki. Niuanse, dotyczące sosu z derenia, użycia masła z Doliny Pilicy, One przeważyły nad tym, kto zajął pierwsze i drugie, trzecie miejsce. I podium klaruje się tak, że: pierwsze miejsce zajęła Szkoła Podstawowa w Czerniewicach, drugie miejsce Szkoła Podstawowa w Lubochni i trzecie miejsce Szkoła Podstawowa w Ujeździe.

Wszystkim uczestnikom ogromnie gratuluję i jestem ogromnie dumny, że w tak młodym wieku dziewczyny mają taki talent. No i mam nadzieję, że widzimy w przyszłości na jeszcze bardziej profesjonalnych konkursach.

Oprócz smaku braliśmy pod uwagę tak naprawdę higienę pracy, czystość zostawienia stanowiska, zorganizowanie stanowiska, to jak potrawa wyglądała? Czy ona przypominała pierwotną wersję, którą ja pokazywałem, czy była zmieniana, czy wszystkie składniki były użyte i tak dalej…

Mam nadzieję, że konkurs Lubocheńskie smaki będzie miał jeszcze kolejną swoją edycję i powtórzy się i jeżeli przyszli uczestnicy ze szkół podstawowych w tej gminie będą chciały brać udział, to po prostu chciałbym, żeby się nie bali, że jakby, to, co my zrobiliśmy dzisiaj, naprawdę nie było takie trudne, jak na to wychodzi. I  mam nadzieję, że przyszłe pokolenie i teraz młodsze klasy, dzięki temu, że dziewczyny przywiozą z nagrody ufundowane przez Łódzkie na plus, będą miały możliwość pochwalenia się tym i zmotywowania do tego, żeby brać udział w konkursach. Bo naprawdę warto.” – powiedział Damian Marchlewicz o obradach jury i zachęcił uczestników do udziału w konkursach kulinarnych.