Autor: Starostwo Powiatowe
W sobotę, 7 października 2023 roku, w Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim odbył się finał ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy współpracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
W finale udział wzięły reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich z 16 województwa, które zwyciężyły w eliminacjach wojewódzkich.
Spotkanie poprowadził Tomasz Kammel.
Przewodniczącym jury, które oceniało przygotowane przez reprezentacje potrawy, był Karol Okrasa.
– Pierwsze miejsce zajęła reprezentacja Koła Gospodyń Wiejskich Szaflary z województwa małopolskiego za danie ślebodna jorka z saflarzańskiej dziedziny piecono na zawaterniku.
– Drugie miejsce zajęła reprezentacja KGW „Drużyna sprzed olszyny” w Kudrach z województwa lubelskiego za udziec indyka wronimi uszami i kapustą kiszoną faszerowany, pieczony pod pierzynką z masła, podany z gamzą ziemniaczaną pod skwarkami i ogórkiem kiszonym.
– Trzecie miejsce zajęła reprezentacja KGW Olmoncianki z województwa podlaskiego za polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu.
Województwo łódzkie reprezentowała reprezentacja KGW w Niwach, która przygotowała zupę grzybową z warzywami korzennymi, kaszą i chipsem z jarmużu.