Niskowęglowodanowe oszustwo. naukowa prawda o wysokobiałkowych i wysokotłuszczowych dietach

0
284


Autor – naukowiec, który od dziesięcioleci wiedzie prym w zakresie nauk o odżywianiu, pokazuje, gdzie tkwi błąd w rozumowaniu entuzjastów diety niskowęglowodanowej. Wyjaśnia skąd się wzięło przekonanie, że węglowodany są złe i dlaczego stanowisko to się utrzymuje, mimo ewidentnych dowodów przemawiających przeciwko tej teorii. Tłumaczy również, że błąd tkwi w samych podstawach popularnych obecnie diet. Wysokobiałkowe i wysokotłuszczowe programy żywieniowe skupiają się na objawach, czyli na nadmiernych kilogramach, a nie odnoszą do ich przyczyny, co prowadzi to do wystąpienia kolejnych objawów już niewidocznych dla oka. W rezultacie takie odżywianie, powoduje zaostrzenie innych symptomów, oraz pogłębia problem, który stoi u podłoża nadwagi. W rzeczywistości niskowęglowodanowy program żywieniowy nie gwarantuję zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby powiązane z otyłością, tylko zapewnia krótkotrwałe zmniejszenie wagi.

W książce Nieskowęglowodanowe oszustwo T. Colin Campbell pokazał także narodziny szkodliwych mitów na temat węglowodanów, białek i tłuszczy. Wyrywkowe czytanie badań naukowych, wyciąganie fałszywych wniosków, ale również skuteczne działania marketingowe, sprawiły, że cała grupa różnorodnych węglowodanów stała się najpotężniejszym wrogiem odchudzania. W rzeczywistości nawet największe absurdy powtarzane z odpowiednią częstotliwością przybierają pozór prawdy. Autor książki pokazuje wyniki wielu badań przeprowadzonych na przestrzeni lat, które naukowo zaprzeczają założeniom niskowęglowodanowych diet.
 
„Niskowęglowodanowe oszustwo” to pozycja, po którą powinna sięgnąć każda osoba myśląca o przejściu na dietę. Przeczytanie tej książki zmieni spojrzenie na to jak należy jeść, by stracić na wadze i cieszyć się zdrowiem teraz i przyszłości.

O AUTORACH:

Przez ponad pięćdziesiąt lat, dr T. Colin Campbell zajmował się badaniami z zakresu odżywiania. Jest autorem ponad 300 tekstów naukowych. Jego główne dzieło, Nowoczesne zasady odżywiania, które powstało we współpracy z synem, lekarzem medycyny Thomasem Campbellem II, już w chwili publikacji (w 2005 roku) stało się międzynarodowym bestsellerem. Dr T. Colin Campbell jest emerytowanym profesorem w Katedrze Biochemii Odżywiania im. Jacoba Goulda Schumana na Uniwersytecie Cornella i współautorem wielu ważnych raportów dotyczących polityki żywieniowej i zdrowotnej. W odczytach wygłaszanych na całym świecie przedstawiał, w jaki sposób odżywianie może rozwiązać kryzys we współczesnej służbie zdrowia.

Dr Howard Jacobson jest konsultantem z zakresu marketingu internetowego, edukatorem zdrowotnym i ogrodnikiem ekologicznym z Durham w Karolinie Północnej. Zdobył tytuły magistra z zakresu zdrowia publicznego oraz doktora nauk o zdrowiu na Uniwersytecie w Temple, a także ukończył studia licencjackie z historii na Uniwersytecie Princeton. Howard prowadzi agencję marketingową. Wykłada, trenuje i prowadzi konsultacje z zakresu zdrowia i zrównoważonego stylu życia.