Cykl wykładów WSTiH dla hotelarzy

464

Autor: ZSP Nr 1 im. Tadeusza Kościuszki

W naszej szkole od lutego do maja odbyły się wykłady online dla przyszłych hotelarzy, zorganizowane przez wykładowców Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Gdańsku.
Uczelnia zaprosiła do wygłoszenia wykładów osoby, których nie tylko pracą, ale również pasją jest szeroko rozumiane hotelarstwo.
Tematyka spotkań związana była z programem nauczania w zawodzie technik hotelarstwa, a dotyczyła zagadnień z zakresu turystyki, hotelarstwa i gastronomii.
Uczniowie klas hotelarskich mieli okazję brać udział w wydarzeniach, w których ludzie z branży opowiadali o „przygodzie swojego życia” związanej z zawodem hotelarza.
Pierwszy wykład „Hotelarstwo – branża tysiąca zawodów” poprowadził Pan Kamil Czajkowski – hotelarz, psycholog, coach, trener, wykładowca oraz Dyrektor Centrum Szkoleń i Doradztwa WSTiH
 w Gdańsku.
Drugi wykład dla klas starszych technikum nosił tytuł „PASJA – PODRÓŻ – PRACA. Kwalifikacje zawodowe PILOTA wycieczek”, który wygłosiła Pani dr inż. Maria Chomka prof. WSTiH – pasjonatka podróży dalekich i bliskich uznająca zasadę zawartą w arabskim przysłowiu: „Ten, kto żyje widzi dużo. Ten, kto podróżuje widzi więcej”
Kolejne spotkanie dotyczyło pracy w zespole gastronomii, jego tytuł to: „Rola szefa kuchni
w zarządzaniu zespołem kuchennym”, który poprowadził Pan Jacek Majcherek, szef kuchni, student WSTiH. Znany między innymi z udziału w programie Top Chef. Finalista konkursu Bocuse d’Or Poland, uczestnik Narodowej Reprezentacji Kucharzy podczas Mistrzostw Świata w Erfurcie. Wiele lat spędził pracując za granicą, m.in. w Anglii oraz Danii. Ma za sobą staż w kopenhaskiej Nomie oraz w restauracji Chelsea Gordona Ramsaya.
Ostatni wykład ,,Autoprezentacja i zarządzanie talentami we współczesnej gastronomii i hotelarstwie” poprowadziła dr Anna Dembicka, wykładowca WSTiH.
Dzięki wykładom uczniowie dowiedzieli się, że hotelarstwo to nie tylko zawód, ale również styl życia.

Hanna Drewniak nauczyciel przedmiotów hotelarskich